Buitenspeelgoed: de perfecte manier om buiten actief te zijn!
Als kinderen denken aan spelen, dan gaat hun gedachte uit naar spelen in de buitenlucht. Het is niet spannend om uren lang binnen te zitten en te spelen met speelgoed dat beweegt op batterijen. Door te spelen buiten krijgen kinderen de kans om de wereld te verkennen, belangrijke ontwikkelingsvaardigheden op te bouwen en op te groeien als gezonde, actieve volwassenen. Buitenspelen is daarentegen nog belangrijker sinds de digitalisering van de wereld ons meer binnenhoudt dan we gewend zijn.
Buitenspeelgoed speelt een cruciale rol in het stimuleren van spel buiten en het bevorderen van beweging. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten buitenspeelgoed die er zijn, wat voor voordelen het heeft, welk speelgoed ideaal is voor welke leeftijdscategorie en welke veiligheidsmaatregelen er nodig zijn.
Voordelen van buitenspeelgoed
Het gebruik van buitenspeelgoed heeft meerdere voordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat kinderen meer buiten actief zijn. Hierdoor stimuleren we hun lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een actievere levensstijl kan namelijk het risico op obesitas en gerelateerde gezondheidsproblemen zoals diabetes en hartkwalen verminderen.
Daarnaast biedt het spelen met buitenspeelgoed verschillende leermogelijkheden. Kinderen leren spelenderwijs om hun fijne en grove motoriek te ontwikkelen, evenals hun sociale-, emotionele-, en cognitieve vaardigheden. Buitenspeelgoed is daarom niet alleen goed voor hun fysieke welzijn maar ook voor hun educatieve ontwikkeling.
Tot slot hebben kinderen die vaker buiten spelen een verhoogde verbondenheid met de natuur. En die verbondenheid zorgt weer voor behoud van de biodiversiteit en duurzaamheid.
Soorten buitenspeelgoed
Als het gaat om buitenspeelgoed, zijn er tal van opties beschikbaar. Hieronder bespreken we de meest populaire soorten buitenspeelgoed.
1. Fietsen, steps en skelters
Er zijn verschillende voertuigen waarmee kinderen buiten kunnen spelen, zoals fietsen, steppen, skelters en nog veel meer. Het gebruik van deze voertuigen bevordert hun fysieke gezondheid en ontwikkelt tegelijkertijd hun evenwichtsgevoel en coördinatie.
2. Ballen
Het spelen met ballen zoals voetballen, basketballen, volleybal en softballs is een uitstekende manier om kinderen niet alleen fysiek fit te houden, maar geeft ze ook de kans om samen te spelen en sociale vaardigheden te ontwikkelen.
3. Klimmen en klauteren
Klimrekken, glijbanen, speelhuisjes en trampolines zijn populaire buitenspeelgoed-opties. Het gebruik hiervan ontwikkelt de fijne motoriek, balans en ook problemen oplossend denken.
4. Waterpret
Voor de warmere dagen is er ook veel keuze in buitenspeelgoed dat water speelt in de mix gooit. Tussen waterspeeltafels, opblaasbare zwembadjes en sproeiers heb je genoeg keuze!
Leeftijdscategorieën
Het kiezen van het juiste buitenspeelgoed hangt af van de leeftijd van het kind. Hieronder zijn enkele ideeën voor buitenspeelgoed dat geschikt is voor verschillende leeftijdsgroepen.
1. 0-2 jaar oud
Voor deze leeftijdsgroep is simpel speelgoed de beste optie. Denk hierbij aan een bal om over te rollen, een babygym waarbij ze kunnen staan en hangen, een loopfietsje om al een beetje meer balans te krijgen en een zandspeeltafel.
2. 3-5 jaar oud
Voor deze leeftijdsgroep is het belangrijk dat spelend leren centraal staat. Bouw een obstakelbaan samen met hun klimrek, speelhuis en zandbak. Verder kunnen een voetbaldoel, whoopie kussen en springtouw gebruikt worden om een eigen circuit te maken.
3. 6-9 jaar oud
Deze groep kinderen hebben veel energie en hebben meer uitdaging nodig. Hiervoor zijn buiten speeltoestellen een goede oplossing.
4. 10 jaar en ouder
Voor deze leeftijd is een trampoline, maar ook complete sporttoestellen gewenst. Denk hierbij aan een basketbalbord, wigwam, slack-line of touwwerk.
Veiligheid
Hoewel buitenspeelgoed een geweldige manier is om kinderen actief te houden en ze te laten spelen en leren, is veiligheid ook belangrijk. Houdt daarom rekening met de volgende dingen:
1. Materialen
Zorg voor speelgoed van hoogwaardige materialen die weerbestendig zijn. Kijk of het geschikt is voor de leeftijd van jouw kind.
2. Montage
Volg altijd de instructies die horen bij de montage van het buitenspeelgoed.
3. Toezicht
Zorg dat een volwassene bij buitenspelen aanwezig blijft.
4. Ondergrond en veilige omgeving
Zorg voor een veilige ondergrond zoals gras of rubber onder speeltuinen en check de omgeving op scherpe randen of gevaren.
5. Onderhoud
Regelmatig onderhoud en inspectie is nodig om het speelgoed en de omgeving veilig te houden.
Conclusie
Buitenspeelgoed is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen en is daarnaast een geweldige manier voor kinderen om te groeien in hun eigen zelfstandigheid en eigenheid. Het heeft positieve invloed op beweging, educatief leren, sociale vaardigheden en de verbondenheid met de natuurlijke wereld. Aangezien buitenspeelgoed ontworpen is voor verschillende leeftijdscategorieën, kunt u uw kinderen het beste stimuleren door hen speelgoed aan te bieden dat het best bij hun ontwikkelingsniveau past en tegelijkertijd, door een veilig spelomgeving te bieden, de kans op het oplopen van blessures te vermijden. Dus op naar buiten voor speelplezier!